Čišćenje plaža i okoline

“Ako svijet treba dovesti u red, moj narod treba prvi da se izmjeni.
Ako moj narod treba da se izmjeni, moj grad treba da se preuredi.
Ako će se preuređivati moj rodni grad, prvo moja porodica treba da se popravi.
Ako moja porodica treba da se preuredi, ja se prvi moram promijeniti.”

– Barbara De Angelis (1951 – 1992)

sutomorska plaza

Sutomore je poznato crnogorsko ljetovalište na Jadranskom moru. Smatra se da je nastalo 1882 godine, kada su sagrađene prve kuće na obali, iako su prvi doseljenici stigli u Sutomore već u 16om vijeku. Danas ovo naselje broji oko 2000 stanovnika i pripada opštini Bar. Sutomore je već godinama najposjećenije ljetovalište u Crnoj Gori obzirom na odličnu geografsku lokaciju između crnogorskog glavnog grada i najveće luke Bar, blizinu dva internacionalna aerodroma, dobru povezanost drumskim i zeljezničkim saobraćajem; blizinu Skadrskog jezera, Svetog Stefana i Budve, Manastira Ostrog, Ade Bojane, kao i splavarenja Tarom – a primarno zbog veoma lijepih i raznovrsnih plaža.

Sutomorska gradska plaža se prostire u dužini od 2 km. Mnogi već godinama ublažavaju svoje reumatske tegobe na pjeskovitoj plaži Zlatna obala, a ljekovitim se smatraju i okolne manje plaže bogate glinom visokog terapijskog kvalitata. Pored pješčanih plaža i gline, Sutomore ima i šljunkovite plaže, plaže od sitnijeg ili krupnijeg kamenja fascinantnih oblika, tekstura i boja; stjenovite divlje nudističke plaže, male romantične plaže u uvalama okruženim borovima i čemprsima koji nude hladovinu i u najtoplijim danima… Nažalost, zbog ljudske nemarnosti, nedostatka higijenskih navika i nedovoljno razvijenih komunalnih usluga – ovi biseri crnogorske obale su često zapušteni i puni otpada i plastike.

Naš cilj je da sačuvamo prirodne ljepote Sutomora. Da bismo osigurali nivo higijene koji ovi dragulji crnogorskog Jadrana istinski zaslužuju, pokrenuli smo organizaciju volonterskih akcija za čišćenja sutomorskih plaža i okoline. Takođe smo pokrenuli akcije podsticanja ekološke svijest putem promotivnog materijala, radionica i predavanja o važnosti čuvanja prirode i okoline. Nadamo se da ćemo svojim djelom dati pozitivan primjer i inspiraciju stanovnicima i turistima Sutomora.

“Ljepota je provesti dan na sutomorskim plažama, a ljudsko dostojanstvo je ostaviti ih čistim iza sebe. Želimo i budućim generacijama da uživaju u njima. Na sutomorskim plažama se većina crnogorske populacije sunčala, kupala u moru i učila da pliva. I naša djeca i unuci takođe zaslužuju da uživaju u njima. Molimo Vas da nam pomognete u održavanju higijene naše okoline. Hvala Vam što volite i čuvate ljepote Sutomora.

TIM EKOBIOM CRNA GORA